Для порятунку наших захисників

2023-10-27 14:58:08

  Врятувати життя і здоров’я наших воїнів допоможуть п’ять медичних спецавтомобілів «швидкої допомоги». Передача машин Збройним Силам України – черговий захід в межах соціального проєкту «Українська місія Ігоря Вітенька», до якої долучилась волонтерська спільнота Бельгії на чолі з графом Рено Де КеркГховеОрганізаційну підтримку надали МГО «Рада з екологічної безпеки» і Українська Рада Миру. Церемонія відбулась у КПІ на площі біля пам’ятника Ігорю Сікорському.

 

     Нагадаємо, що передача швидких відбувається в КПІ вже вдруге. Попередні чотири реанімобілі було передано 5 травня. Гуманітарна місія, яку здійснює в Україні відомий лікар і громадський діяч Ігор Вітенько справді видатна. Про це, звернувшись від Української Ради Миру із словами вдячності Бельгії за надану благодійну допомогу, підкреслив голова Української Ради Миру, ректор КПІ Михайло Згуровський.

 

     Ігор Вітенько – українець, понад 20 років живе в Бельгії. лікар за професією, є одним із небагатьох офіційно визнаних у Бельгії фахівців з лікування ран. Практикує у лікарні Яна Палфійна в місті Гент.

     Після 24 лютого 2022 року пан Ігор практично одразу приїхав до України, де прооперував у важких умовах, іноді без анестезії, кілька сотень поранених бійців, чим суттєво зменшив кількість ампутацій кінцівок. Крім того, він підготував понад 150 лікарів і медсестр, навчивши їх новим методам лікування ран, аби вони могли їх поширювати ці знання по всій Україні.

     Також Ігор Вітенько заснував потужний соціальний проєкт. Загальна сума допомоги, надана за участі пана Ігоря, оцінюється в суму біля 3,5 мільйонів євро. А за цими цифрами – 58 фур з вантажем медичного призначення, 73 машини швидкої допомоги для ЗСУ, обладнання для УЗД, рентген-апарати та апаратура для гемодіалізу, медичні ліжка, інвалідні візки та інші важливі препарати медичного призначення.

     Завдяки цій допомозі в міській лікарні Херсону було відкрито повноцінне гемодіалізне відділення та кабінети в реабілітаційних центрах міста. Створено декілька центрів реабілітації. А в Харкові, як розповів радник начальника місцевого гарнізону Анатолій Бутенко, в одному з таких центрів вже пройшли реабілітацію 6 тисяч військовослужбовців. 

     – Ще на початку повномасштабного вторгнення я визначив одним з пріоритетів діяльності фонду швидку евакуацію поранених, – розповів Ігор Вітенько. – До цієї місії своїми донатами долучились сотні бельгійців, зокрема й мої колеги-лікарі.     

     На церемонію передання машин ЗСУ прибули і семеро громадян Бельгії, які долучились до закупівлі швидких. Вони приїхали до України –  у складі делегації Міжнародної громадської організації «Рада з екологічної безпеки» у Королівстві Бельгія, яку очолює граф Рено Де Керкгхове. Виступаючи перед присутніми, граф Рено Де Керкгхове висловив підтримку від імені бельгійців українському народу, який відстоює свободу і незалежність своєї країни.

     Ігор Вітенько, який також є представником МГО організації «Рада з екологічної безпеки» у Королівстві Бельгія, з хвилюванням підтвердив: «Бельгія – маленька країна, але з великим серцем». 

 

     Після передачі ключів і документів на автомобілі військовослужбовцям ЗСУ Михайло Згуровський оголосив рішення Президії Української Ради Миру про нагородження Ігоря Вітенька Почесною відзнакою УРМ – «Орденом Миру» 1-го ступеня та Дипломомом Почесної відзнаки УРМ – «за вагомий особистий внесок у миротворчу справу в ім’я утвердження миру, гуманізму та справедливості, активну громадську діяльність, присвячену боротьбі за суверенітет України, патріотизм, високий професіоналізм та відданість Батьківщині». 

 

     Ігор Вітенько запевнив, що він планує продовжити свою місію і після закінчення війни. Зокрема, має намір сприяти виведенню медичної галузі в Україні на новий рівень.

 

     «Ми тісно співпрацюємо з науковими установами і вишами, – розповів Ігор Вітенько. – Українці багато чому навчились. Війна дала великий досвід – для навчання, експериментів, впровадження новітніх технологій.  Скажу відверто – реабілітація в Україні нині на дві голови вище, аніж у Бельгії. Європейцям також є чому повчитись в українців».

     Після церемонії передачі «швидких» Ігор Вітенько взяв участь у роботі секції «Біомедична інженерія та здоров’я людини» XII Міжнародного фестивалю інноваційних проєктів «Sikorsky Сhallenge 2023».

Дмитро Шулікін

Фото автора

За матеріалами ...

^