ПРИРУЧИТИ КРОКОДИЛА, ЯК І ДРУЖИТИ З РОСІЄЮ – ДУЖЕ ПОГАНА ІДЕЯ

2023-11-11 10:03:33

 

Днями відомий письменник і дипломат, член Президії Української Ради Миру Юрій Щербак у Києві представив свою нову книжку «Вбити імперію зла: Росія вічний ворог України». Книжка вийшла у видавництві «Дух і літера».

 

Послухати «Геополітичні діалоги» (їхніми учасниками стали два колишні посли України у США: Юрій Щербак очолював українську амбасаду у 1994-1998 роках, Валерій Чалий – у 2015-2019-му) прийшли дипломати, громадські активісти, письменники, науковці.

 

Юрій Щербак розповів, що видання містить тексти, написані протягом повномасштабної російсько-української війни та міркування автора щодо російської політики в останні 30 років, коли Україна здобула Незалежність. Письменник, як і будь-який українець сьогодні, переконаний, що протистояння московській навалі є питанням виживання української нації.

 

У книжці, зокрема, розповідається про перші тижні війни. З перших днів повномасштабного вторгнення Юрій Щербак включився в роботу з інформаційного спротиву: готував звернення, спілкувався з журналістами з різних країн, пояснював, що відбувається, закликав підтримати Україну. «Ці звернення відстежували всі впливові посольства світу», — зазначив Валерій Чалий.

 

Голос українського письменника (як і голос сотень і тисяч українців) було почуто.

 

Книжка написана в Польщі, куди письменник переїхав у лютому 2022 року. Юрій Миколайович наголосив, що надзвичайно вдячний полякам (родичам, знайомим і незнайомим), які допомогли йому почати нову сторінку життя. За неповні два роки він об’їздив усю Польщу, зустрічався з письменниками, політиками й простими робітниками.

«Книжка – це голос старої слабкої людини, який, можливо, не чути в галасі російської пропаганди, фейків і дезінформації, – зазначив автор. – Але я вірю в безсмертя текстів, сподіваюся, вона стане в пригоді».

 

Юрій Щербак розповів, що імперські замашки путіна він «розкусив» дуже давно. А напередодні святкування десятої річниці Незалежності України ледве стримався, щоб не шпурнути чимось у президента рф, який разом зі свитою впевнено йшов серединою Хрещатика. Наступного дня путін стояв на трибуні, дивився на демонстрацію українців і, мабуть, планував захоплення України…

– Населення росії заражене вірусом «сказу», – переконаний письменник. – І доки не мине ця «епідемія», доти вони не отямляться. Маю дуже песимістичний погляд на майбутнє цього народу.

 

Валерій Чалий запитав у гостя, якою він бачить середньострокову перспективу розвитку подій у світі.

«Передбачаю, що ми невблаганно наближаємось до третьої світової війни, – відповів Щербак. – Україна опинилася в епіцентрі глобальної війни, де залучено близько 140 держав, і ця війна є продовженням процесу «сповзання» у третю світову. Я вивчав історію Першої і Другої світових воєн, і можу сказати, що у 1913 році люди не розуміли, що наближаються до страшних подій. Якщо поглянути на той час у ретроспективі, то добре видно, як локальні війни готували підґрунтя для глобальної війни. Так само відбувається і сьогодні».

Він зазначив, що за прогнозами американців, імовірним періодом зіткнення можуть стати 2027–2030 роки. «Йде розкол людства на два блоки. Гадаю, близько 50 демократичних країн утворять глобальний блок НАТО. До нього увійдуть Японія, Австралія, Нова Зеландія та інші. Структурується і готується до протиборства і так званий глобальний Південь».

 

До речі, на думку Валерія Чалого, у кіберпросторі світова війна вже триває. До цієї війни залучені США, Іран, Північна Корея, Китай, росія. Пан Валерій порівняв сьогоднішню картину світу із серіалом «Гра престолів». Руйнуються міжнародні правила та стандарти, відбувається хаотизація світу, йде перерозподіл центрів сили. Деякі країни з диктаторськими режимами агресивно вимагають своєї долі у глобальній владі. Валерій Чалий нагадав, що не так давно в Україні говорили про можливий союз із Великою Британією та Польщею. На жаль, поки що рух у цьому напрямку припинено. «Якщо нас на наступному саміті у Вашингтоні не запросять до НАТО, нам треба буде щось вирішувати. І думати, як захистити себе», – зазначив він.

 

Ведучий запитав також: якими в цих умовах мають бути орієнтири для українського суспільства?

Юрій Миколайович відповів, що це, безперечно, повне відділення від «русского міра». «350 років вони є нашими ворогами, показали своє звіряче обличчя і залишаться такими у майбутньому. Я ніколи не був русофобом, але бачив оцей низинний глибинний народ, який ненавидить українців і заздрить їм, тому що краще живуть», – додав письменник.

Він також переконаний, що «закінчився період емоційно-патетичних промов, які беруть за душу». Ці промови справді допомогли залучити союзників. Але нині емоційні прийоми вже не працюють, потрібна інша риторика, інші підходи.

Письменник пропонує більше дослухатися до головнокомандувача Валерія Залужного, адже є небезпека, що війна стане позиційною, і росія матиме у такій війні перевагу.

– Нам потрібно створити уряд національної єдності, – наголосив Юрій Миколайович. – Пора перестати одній партії гратися у владу. Погляньте, як діє прем’єр-міністр Ізраїля Беньямін Нетаньягу. Він вів хибну політику, намагався «заплющити очі» на дії ХАМАСу (інакше кажучи, приручити крокодила), а також – дружити з росією. Але у критичний момент Нетаньягу спромігся закликати до єдності опозицію й уряд. Така єдність необхідна й нам.

 

Юрій Щербак переконаний, що військовим треба дати більше влади. І, можливо, у нас зросте український Маннергейм чи Ататюрк. Окрім того, хоч як буде складно, ми повинні вірити в перемогу.

 

Підготувала Світлана ГАЛАТА 

 

За матеріалами ...

^