ЗАЯВА Української Ради Миру з нагоди Міжнародного Дня Прав Людини

2023-12-11 12:08:02

ЗАЯВА

Української Ради Миру з нагоди Міжнародного Дня Прав Людини

 

10 грудня 1948 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини, яка стала наріжним каменем міжнародного права у сфері прав людини. Україна, як одна із країн-засновниць ООН, брала участь у розробці Загальної декларації прав людини. Конституція України поставила в центр уваги держави людину, визнавши її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканість  і безпеку найвищою соціальною цінністю.

 

75-річний ювілей Декларації Україна зустрічає в умовах військової агресії на своєму сході та півдні, яка триває  з 2014 року, окупації Автономної Республіки Крим та окремих районів Донецької та Луганської областей.

Військова агресія призвела до тисяч жертв та масових порушень прав людини. Зокрема, права на життя, здоров'я, особисту недоторканність та свободу.

 

30 квітня 2023 року Комітет ООН з ліквідації расової дискримінації заявив, що після російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року комітет отримав повідомлення про серйозні порушення прав людини, включаючи «випадки та практики надмірного застосування сили, вбивства, позасудові та безсудні страти, насильницькі зникнення, катування, зґвалтування та інші форми сексуального насильства.

 

Незалежна слідча комісія щодо України, створена Радою ООН з Прав Людини у березні 2022 року, в своїй черговій доповіді 20 жовтня 2023 року заявила про виявлені нові свідчення злочинів війни та порушень прав людини російськими окупантами в Україні, які включають тортури, насилля, депортацію дітей. В доповіді говориться, що проведені комісією  інтерв’ю з жертвами та свідками виявили «глибоку зневагу до людської гідності з боку російської влади».

 

Стаття 28 Загальної декларації прав людини проголошує, що «Кoжна людина має право на соціальний і міжнародний порядок, при якому права і свободи, викладені в цій Декларації, можуть бути повністю реалізовані».

 

Країна-агресор порушила міжнародний порядок. Її чиновники та військові, злочинні дії яких привели до окупації наших територій і розгортанню масштабних бойових дій на сході, масових злочинів проти людства, повинні бути покарані.

 

Українська Рада Миру, беручи до уваги непорушні універсальні  правозахисні принципи та стандарти, закарбовані в Загальній Декларації Прав людини, закликає міжнародне співтовариство, усі інститути влади та громадянське суспільство цивілізованих країн проявити політичну волю та мобілізувати свої зусилля для захисту прав людини в Україні від нелюдів-окупантів та забезпечити мир в нашій державі.

^