Підписання Угоди про співробітництво між Громадською організацією «Українська Рада Миру», Благодійною організацією «Міжнародний благодійний фонд “Незалежний Український медіа центр у Європі”» та Всеукраїнською газетою для науковців та освітян «Світ» 10 травня 2023 року

2023-05-15 14:53:53

 

     У КПІ 10 травня 2023 року було підписано угоду про співпрацю Громадської організації "Українська Рада Миру", Благодійної організації "Міжнародний благодійний фонд "Незалежний український медіа центр у Європі" та Всеукраїнської газети для науковців та освітян "Світ" .

     Значну її частину присвячено питанням співпраці в інформаційній сфері. І невипадково. Адже, як нагадав перед підписанням цього документа ректор КПІ і, водночас, голова Української Ради Миру Михайло Згуровський, ціла низка організацій, політичних діячів і навіть окремих держав під відновленням миру в Україні розуміють встановлення миру на умовах, які висуває росія – з винесенням за дужки питання повернення тих територій, що їх вона окупувала, з визнанням її вимог щодо неприєднання України до ЄС і НАТО, її погодження на нейтральний статус тощо. Але для нашої держави це неприйнятно.

     "Для України, як ми це відчуваємо і розуміємо, це відтермінований конфлікт, і, можливо, відтермінована ще кривавіша війна. Тому Україна напрацювала своє власне бачення миру. Воно було представлено Президентом України в листопаді минулого року на засіданні Великої двадцятки і сформульовано як українська "формула миру", – наголосив він. – Головний зміст української "формули миру" полягає в тому, що Україна разом з демократичним світом мають створити такі умови і гарантії подальшого миру, за яких цивілізований світ повернеться до світового порядку, який не дозволятиме порушувати суверенітет будь-яких країн світу, порушувати мир і здійснювати будь-які агресії".

     Як відомо, у десяти пунктах цієї формули є й інші дуже важливі складові. Про них також нагадав Михайло Згуровський: "Це і збереження екосистеми, навколишнього середовища, в якому ми живемо, збереження суверенітету і незалежності країн, виходячи з багатьох попередніх міжнародних документів, які були визнані світовим співтовариством – це рішення Ялтинської та Гельсінської конференцій минулого століття та багато інших, які свого часу встановили світопорядок, що не дозволяв виникати будь-яким війнам і конфліктам".

     Отож сьогодні дуже важливо поширювати і доносити Європі та всьому світові українське бачення шляхів досягнення миру і, власне, самого уявлення про те, який саме мир є прийнятним для нашої країни. Адже українці не приймуть "миру" на умовах агресора – з відмовою від наших тимчасово загарбаних ним територій і без виведення російських військ та приватних злочинних угруповань з території нашої держави, з всепрощенням військових злочинців, зрадників і колаборантів, з відходом від проголошеного курсу на вступ до НАТО та європейських структур, без гарантій радіаційної та ядерної безпеки тощо. Про це також говорив Михайло Згуровський: "Започатковуючи тісну співпрацю з Міжнародним благодійним фондом "Незалежний український медіа центр у Європі", ми, перш за все, розраховуємо на можливість поширення нашого бачення української "формули миру" на європейський простір і не лише на нього, користуючись тим, що ваш медіа центр є досить успішним, має велику аудиторію, і якщо б він відкрив двері для нашого змісту, наших меседжів, ми могли б поширювати їх з більшою ефективністю".

     З іншого боку, для українських громадян важливою є і можливість отримувати неупереджену інформацію від міжнародних партнерів. Одним із каналів її поширення має стати ще одна учасниця цієї угоди – газета "Світ" – видання для науковців і освітян, часопис української інтелігенції.

     Голова Ради директорів Міжнародного благодійного фонду "Незалежний український медіа центр у Європі" відомий український письменник, дипломат, науковець і громадський діяч Юрій Щербак розповів про цілі, які ставить перед собою очолюваний ним фонд, та зауважив, що зафіксовані в угоді домовленості про співпрацю повністю відповідають напрямам його діяльності. "Зокрема ми вітаємо і будемо співпрацювати з дуже авторитетною газетою "Світ", – сказав він. – Наші матеріали ми намагаємося друкувати трьома мовами: українською, польською та англійською. У нас є 200-400 тис. читачів, і це не тільки в Україні, але й у Польщі та інших країнах ЄС, а також у США. Ми будемо друкувати матеріали газети "Світ". Сподіваємося, що газета "Світ" також буде дивитися наші публікації".

     Серед напрямів діяльності медіа центру – боротьба, передусім, звісно, в інформаційній сфері, з агресією росії, рашизмом і путінізмом, підтримка української національної ідентичності людей, які опинилися за кордоном, сприяння зміцненню стратегічних дружніх зв'язків між Україною та Польщею, на території якої працює ця організація. Отож угодою серед іншого передбачено і створення Громадської організації "Українсько-Польська фундація миру", до роботи в якій залучатимуться українці, які постійно або тимчасово живуть у Польщі, і яка займатиметься миротворчою діяльністю в країнах Європейського Союзу, ґрунтуючись на українській "формулі миру" та форсайтних дослідженнях суспільно-політичних процесів, які визначають тенденції і способи запобігання та подолання глобальних світових i регіональних конфліктів.

     Таким чином, співпрацю за дуже важливим для нашої держави напрямом розпочато. І, можливо, найголовнішим її завданням нині є сприяння тому, щоби українська "формула миру" стала "формулою миру" всього світу.

Дмитро Стефанович

 

*   *   *

Виступ Голови Української Ради Миру

Згуровського М.З.

на церемонії підписання Угоди про співробітництво між Громадською організацією «Українська Рада Миру», Благодійною організацією «Міжнародний благодійний фонд “Незалежний Український медіа центр у Європі”» та Всеукраїнською газетою для науковців та освітян «Світ» 10 травня 2023 року

 

 

Шановний Юрію Миколайовичу!

Шановні учасники церемонії!

     Нам дуже важливо поширювати в Європі і в світі головні наративи Української Ради Миру, виходячи з тієї ситуації, в якій знаходиться наша країна зараз.

     Тому що під досягненням миру в різних країнах, в різних політичних колах різних країн світу зараз розуміють різні сенси.

     Ми знаємо про те, що цілий ряд організацій, політичних діячів, навіть країн, під досягненням миру в ситуації, в якій зараз знаходиться наша країна, розуміють мир на умовах, які висуває Росія, виходячи з тих територій, які вже окуповані Росією, і з її вимог неприєднання України до ЄС і НАТО, нейтрального статусу нашої країни і багато іншого.

     Для України, як ми це відчуваємо і розуміємо, це відтермінований конфлікт, і, можливо, відтермінована, ще більш кривава війна. Тому Україна напрацювала своє бачення миру. Воно було представлено Президентом України на засіданні Великої двадцятки у листопаді минулого року і сформульовано як «Українська формула миру». Головний зміст «Української формули миру» полягає в тому, що Україна разом з демократичним світом досягла таких умов і таких гарантій подальшого миру, за яких цивілізований світ повернувся би до того світового порядку, який не дозволяв би порушувати суверенітет будь-яких країн світу, порушувати мир і здійснювати будь-які агресії.

     Окрім цього, у цій формулі, яка складається з 10 пунктів, є і інші дуже важливі складові. Це і збереження екосистеми, навколишнього середовища, в якому ми знаходимося, збереження суверенітету і незалежності країн, виходячи з багатьох попередніх документів, які були досягнуті світовим співтовариством (це і Ялтинська, і Гельсінська конференції минулого століття) і багато інших документів, які у свій час встановили світопорядок, який не дозволяв виникати будь-яким війнам і конфліктам.

     Тому Українська Рада Миру стоїть на цих позиціях, і нам дуже важливо поширювати і доносити нашу концепцію, наше бачення до європейської аудиторії, до країн Європи і світу. Тому започатковуючи тісну співпрацю з Міжнародним благодійним фондом «Незалежний український медіа центр у Європі», перш за все, розраховуємо на можливість поширення нашого бачення «Української формули миру» на європейській простір і не лише на нього, користуючись тим, що Ваш медіа центр є досить успішним, має велику аудиторію, і якщо б він відкрив двері для нашого змісту, наших меседжів, ми могли б поширювати їх більш ефективно.

     З іншого боку, ми будемо дуже зацікавлені в поширені головних Ваших наративів в Україні через ті можливості, які ми маємо у нас. Перш за все, це газета «Світ» - газета для науковців і освітян. Вона є дуже шанованою газетою в Україні. Це газета української інтелігенції. Ми були б дуже зацікавлені в тому, щоб на таких взаємовигідних умовах через газету «Світ» ми могли б доносити до української аудиторії зміст Ваших напрацювань, ідей, і, з іншого боку, через Вашу платформу доносити до Європи і світу наше бачення майбутнього і миру, і місце України в цивілізованому демократичному світі, наші плани і стремління.

     Це наше бачення такої співпраці.

     Дякую за увагу!

 

 

Виступ голови Ради директорів

Благодійної організації «Міжнародний благодійний фонд “Незалежний український медіа центр у Європі”»

Щербака Ю.М.

на церемонії підписання Угоди про співробітництво між Громадською організацією «Українська Рада Миру», Благодійною організацією «Міжнародний благодійний фонд “Незалежний Український медіа центр у Європі”» та Всеукраїнською газетою для науковців та освітян «Світ» 10 травня 2023 року

 

Шановний Михайле Захаровичу!

Шановні колеги!

     Текст угоди повністю відповідає напрямам нашої діяльності, зокрема ми вітаємо і будемо співпрацювати з дуже авторитетною газетою «Світ». Наш форум намагаємося друкувати трьома мовами: українською, польською та англійською. У нас є 200-400 тис. читачів і це не тільки в Україні, але і у Польщі, і в інших країнах ЄС, і в США. Ми будемо друкувати матеріали газети «Світ». Сподіваємося, що газета «Світ» також буде дивитися наш форум.

     Маємо три головні мети:

     1. Боремося активно з агресією Росії, путінізмом, рашизмом. Друкуємо статті українською і польською. Є декілька статей, присвячені цій війні. Це позитивна сторона нашої діяльності. Ми повністю підтримуємо «Українську формулу миру». Мир через перемогу України. Ми виступаємо повністю у підтримку української програми миру і будемо працювати в цьому напрямку.

     2. Хочемо підтримувати українську національну ідентичність для тих людей, які перебувають за кордоном. У нас є такі рубрики, де ми публікуємо різні матеріали, присвячені культурі і долям тих людей, які опинилися за кордоном.

     3. Підтримуємо і намагаємося посилити стратегічну дружбу між Україною і Польщею. Нашим наступним кроком буде реєстрація Українсько-Польської Ради Миру. До неї будемо закликати українців, які перебувають у Польщі. Ми готові підписати угоду і починати діяльність.

 

^