САМІТ ПІВДЕННО-СХІДНОЇ ЄВРОПИ ЗА МИР НА ТЕМУ: «МИР, БЕЗПЕКА ТА РОЗВИТОК ЛЮДСТВА В ПІВДЕННО-СХІДНІЙ ЄВРОПІ»

2019-11-22 14:15:17

З 25 по 27 жовтня 2019 року в Тирані, Албанія, Всесвітня федерація миру (UPF), за партнерства 15 організацій, зокрема  Української Ради Миру (УРМ), провела Саміт Південно-Східної Європи за мир на тему: «Мир, безпека та розвиток людства в Південно-Східній Європі».

 

Учасники з понад 50-ти країн взяли участь у Саміті миру, на якому було проведено широкий спектр заходів, основні з яких відбулися у великій конгрес-залі Тирани на 3000 місць. Вранці 26 жовтня на відкритті пленарного засідання саміту взяла участь засновниця Федерації всесвітнього миру (UPF) докторка Хак Джа Хан Мун, президент Північної Македонії Стево Пендаровський, і президент Косова Хашим Тачі, а також десять колишніх глав держав та урядів та ключових політичних діячів Балканського регіону.

 

За дорученням Голови Української Ради Миру, делегація від УРМ у складі:  заступника Голови УРМ – директора Новохацького В.Д. та членів Президії УРМ  Андрущенка В.П. - Ректора НПУ ім.М.Драгоманова,  Цибуха В.І. – Надзвичайного і Повноважного Посла України брала участь у поважному заході  та передала  звернення  Першого Президента України, Голови Української Ради Миру Леоніда Кравчука до  учасників Саміту.

 

Вдень, 26 жовтня, відбулося зібрання Молоді та студентів за мир, організації, яка є партнером UPF. Цей захід залучив понад 2000 молодих учасників до культурних вистав та обговорення миротворних проектів. Уранці 27 жовтня в присутності віце-мера Тирани Аніси Русеті відбулася церемонія закладки нової регіональної штаб-квартири UPF. У другій половині дня, 27 жовтня, саміт завершився сімейним фестивалем у конгрес-залі Тирани.

 

Понад 70 нинішніх та колишніх парламентарів та міністрів уряду взяли участь у цій події, зокрема доктор Енвер Ходжай, заступник прем'єр-міністра Косова; Скендер Речіка, міністр праці та соціального забезпечення Косова; Мей Чідяк, державний міністр з питань адміністративного розвитку Лівану.

 

Албанську релігійну громаду представляли пан Буджар Спайджу, лідер мусульманської громади; отець Едмонд Брахімай, світовий лідер Всесвітнього ордену Бекташі; пані Ніккі Дочі, що представляє Албанський євангельський альянс; а також доктор Генті Круя, генеральний секретар Міжрелігійної ради Албанії. Інші релігійні діячі приїхали з усієї Європи та Близького Сходу. Африканський континент представляв шейх Мансур Діуф із Сенегалу, співголова Міжрелігійної асоціації за мир та розвиток, ініціативи UPF.

 

П'ятнадцять основних організацій були офіційними партнерами саміту, включаючи муніципалітет Тирани, Підгорицький клуб колишніх глав держав та урядів регіону Балкан, Українська Рада Миру, Всесвітній орден Бекташі, університет Тирани та інші академічні та бізнес-організації. Партнерські організації UPF включали Фонд Вашингтон Таймз, Федерацію жінок за мир у всьому світі (WFWP) та Академію професорів за мир у всьому світі (PWPA).

 

Цей Саміт миру був важливим зібранням для лідерів на Балканах. Політичні конфлікти в регіоні точаться всередині Албанії та між Косово і Сербією. Стосунки з Європейським Союзом перебувають у напруженому стані: за кілька днів до події Албанії та Північній Македонії було відмовлено в довгоочікуваній угоді розпочати процес вступу до ЄС, що створило великі політичні потрясіння у двох країнах. На цю тему говорив кожен з ключових політичних діячів, які виступали на пленарному засіданні, привернувши велику увагу ЗМІ.

 

Відкриття пленарного засідання розпочалося з серії виступів на тему "Перспективи миру на Балканах", модерованою віце-спікеркою Албанії Василікою Гісі. Президент Національної асамблеї Північної Македонії Талат Джафері розпочав сесію. За ним виступили Альбін Курті, недавній переможець виборів і майбутній прем'єр-міністр Косово, і посол Крістофер Хілл, який служив послом США на Балканах у 90-х роках і був головним американським дипломатом в Албанії наприкінці комуністичної епохи.

 

Заснування Міжнародної ради з питань миру (ISCP), ініціативи UPF, розпочалося з виступу Елізи Спіропалі, албанської міністерки відносин з парламентом. Вона говорила від імені прем'єр-міністра Еді Рами, під патронатом якого було скликано цей саміт. За нею виступав Стево Пендаровський, президент Північної Македонії та Хашим Тачі, президент Косова. Колишній президент Албанії Альфред Мойсіу висловив свої зауваження як співголова саміту перед тим, як представити співзасновницю UPF докторку Хак Джа Хан Мун.

 

Вісім колишніх глав держав з країн, які були в конфлікті під час Балканських воєн, вийшли на сцену, щоб отримати засновницьку медаль ISCP від докторки Мун: президент Хорватії Степан Месіч (2000-2010 рр.), прем'єр-міністр Боснії та Герцеговини Хасан Муратович (1992-1995 рр.), президент Косова Фатмір Сейдіу (2006–2010 рр.), прем'єр-міністр Сербії Мірко Цветкович (2008-2012 рр.), президент Боснії та Герцеговини Живко Будимир (2011-2015 рр.), виконуючий обов'язки президента Косова Якуп Краснікі (2010-2011 рр.); прем'єр-міністр Албанії Вілсон Ахмети (1991-1992 рр.), та прем'єр-міністр Косова Баджрам Косумі (2005-2006 рр.).

 

Підписання Декларації ISCP відбулося під час обіду після Пленарного засідання, яке проходило під головуванням президента Альфреда Моісіу та доктора Томаса Уолша, голови Міжнародної UPF.

 

Того дня та наступного ранку в готелі «Тірана Інтернаціонал» було проведено десять сесій саміту, на яких було близько 400 учасників. Вони стосувались шести напрямків, яким нещодавно дала старт UPF: Міжнародна рада з питань миру (ISCP) для голів держав та урядів, Міжнародна асоціація парламентарів за мир (IAPP), Міжрелігійна асоціація за мир та розвиток (IAPD), і миротворчі ініціативи для ЗМІ, наукових працівників та лідерів бізнесу.

 

Інші сесії були присвячені темам міграції, освіті заради миру, міжконфесійній діяльності та ролі жінок у миротворності та примиренні.

 

Увечері 26 жовтня WFWP організувала бенкет на 150 учасників Глобальних жінок-лідерів миротворців, водночас вечерю для міжконфесійних лідерів влаштував отець Едмонд Брахімай.

 

Багато учасників свідчили про якість та актуальність дискусій. На заключному пленарному засіданні повна аудиторія прослухала проникливі виступи про "Перспективи миру в Південно-Східній Європі" двох видатних доповідачів: міністра оборони Австрії доктора Вернера Фасслабенда (1990-2000 рр.) та президента Албанії Буджар Нішані (2012-2017 рр.). На завершення доктор Майкл Балькомб, голова Федерації сімей за мир у всьому світі та об'єднання (FFWPU) Європи та Близького Сходу, дав пояснення перспективи засновників UPF щодо розвитку ISCP на Балканах та в регіоні.

 

Кульмінацією саміту став Фестиваль сім'ї, який відбувся в конгрес-залі Тирани в другій половині дня 27 жовтня. Підтвердження важливості сім'ї як наріжного каменя мирного та стабільного суспільства є основою бачення та діяльності UPF. Учасників привітала Моніка Крімадді, дружина албанського президента Іліра Мета, відома політична діячка та лідерка власної партії.

 

Після традиційних танців і пісень молодих виконавців та відомих албанських співаків, докторка Мун знову говорила перед присутніми про важливість зміцнення згуртованості суспільства шляхом пропаганди сімейних цінностей.

 

Вона попросила президента Альфреда Мойсіу очолити керівний комітет Міжнародної ради з питань миру в регіоні, запропонувавши публічно свою підтримку цій ініціативі. Потім вона пожертвувала кошти трьом благодійним організаціям Албанії: Фонду Матері Терези, дитячій благодійній організації та Всесвітньому ордену Бекташі.

 

Для багатьох учасників Саміт став знаменною подією, на якій представники різних конфесій, політичних сил, національностей – іноді ворожих націй – зібралися, орієнтуючись на інклюзивне бачення миру, яке може пустити коріння і поширитися на Балканах.

 

Переглянути відеоматеріали

^